Někteří výrobci arašídových másel tvrdí: „ Arašídové máslo je ideální doplněk pro ty, kteří chtějí svůj jídelníček doplnit o zdravou svačinu. Vysoký obsah zdravých tuků Vám pomůže si udržet vyvážený jídelníček přispívající k normální hladině cholesterolu v krvi.“

Takové to „zdravé“ mlsání

Co nám ještě říkají výrobci a také spousta „poradců“ na výživu? „Arašídové máslo je přírodním zdrojem kalorií, což je skvělé pro ty, kteří mají vysoký výdej energie. Ti mohou konzumovat máslo nepřetržitě. “ Známe případy, kdy sportovci i lidé dbající na zdravý životní styl jedí prostě a jednoduše máslo přímo z balení, prstem. Prostě takové to zdravé mlsání.

Hrozba jménem tuk

Posledních pár desetiletí se na nás valí hrozba jménem tuky. V lidské populaci se zvýšil výskyt kardiovaskulárních onemocnění, vysokého krevního tlaku, obezity a jiných chronických nemocí. Lékaři a výživoví poradci bijí na poplach. „Musíte omezit příjem nasycených mastných kyselin, které se nachází převážně v živočišných tucích. Vyměňte je za zdravé rostlinné oleje, máslo vyměňte za margarín!“

Opravdu je rostlinný margarín s obsahem rostlinných olejů lepší než máslo? A co vzpomínané arašídové máslo?

Nenasycení výrobci i poradci

arašídové másloJak jistě už všichni víme, tuk se skládá ze dvou složek, a to z nasycených mastných kyselin a nenasycených mastných kyselin. Nenasycené MK se dále dělí na mononenasycené a polynenasycené MK. Rostlinné oleje a tuky obsahují zvýšené množství nenasycených MK, které dokáží snižovat hladiny cholesterolu v krvi a tak bojovat proti kardiovaskulárním onemocněním. Proto výrobci začali masivně vyrábět potraviny se zvýšeným obsahem rostlinných olejů, různé typy rostlinných margarínů a másel. Jedno z nejoblíbenějších a nejpropagovanějších je i arašídové máslo.

Otázkou je, proč se výskyt kardiovaskulárních onemocnění nesnižuje? Naopak u většiny lidí s překonaným srdečním infarktem bylo zjištěno, že má hladiny cholesterolu v normě. Je sice hezké, že novým trendem společnosti je zvyšování příjmu rostlinných olejů, zapomíná se však na jeden velmi důležitý detail v polynenasycených MK, a to poměr omega 3 a omega 6 MK.

Není omega jako omega.

Omega 3 MK jsou protizánětlivé MK a patří sem známá kyselina alfa-linolénová ALA, dokosahexaénová DHE a eikosapentaénová kyselina EPA. Omega 6 MK jsou tzv. prozánětlivé MK jejich zástupcem je kyselina linolová LA. V lidském těle musí být poměr těchto MK v určité rovnováze, proti i prozánětlivé procesy v těle jsou nevyhnutné, pomáhají nám se chránit před infekcemi a různými nemocemi.

zdrava-snidanePodívejme se, jak vypadá běžný jídelníček současné populace. Obvykle se skládá z nějaké snídaně, pak oběda, možná menší sváča a večeře. Uvedeme si konkrétní příklad:

Snídaně – pečivo, máslo a šunka nebo vločky a jogurt

Oběd – maso se sacharidovou přílohou – kuřecí maso s rýží

Svačina – ovoce, pečivo s pomazánkou, příp. jogurt – rychlá moderní doba, zakousnu rychle banán

Večeře – teplá večeře obědového typu nebo studená večeře – dáme si kaiserku se sýrem

Když se zaměříme na tuky, zjistíme, že: máslo, šunka, maso, sýr, jogurt obsahují živočišné tuky a tuky z pečiva či sacharidových příloh řadíme mezi rostlinné. Už na první pohled je vidět, že opravdu přijímáme převahu živočišných tuků s množstvím nasycených MK. Na internetu však můžeme najít řadu zdravých doporučujících jídelníčku dle nejnovějších trendů, kde nahrazujeme živočišné tuky za rostlinné. Jedním z nich je například:

Snídaně – vejce, celozrnné pečivo, zelenina

Svačina – jablko

Oběd – kuřecí steak, brambory, zeleninový salát pokapaný rostlinným olejem (olivový)

Svačina – jogurt a ořechy nebo pečivo s arašídovým máslem

Večeře – Cottage sýr a pečivo, zeleninový salát pokapaný rostlinným olejem (olivový)

Spočítejme to: vejce, steak, jogurt, cottage = živočišné tuky. Pečivo, olivový olej na salátu, arašídové máslo = rostlinné tuky. Zprvu by se zdálo, že opravdu jíme zdravě. Co ale důležitý detail – omega 3 a 6?

Tabulka níže obsahuje výběr potravin a jejích průměrný obsah omega 6 a omega 3 MK. (Konkrétní obsah MK se může lišit původem potraviny, klimatickými podmínkami atd.)

Potravina (100g)

Obsah omega 6 MK (mg)

Obsah omega 3 MK (mg)

Máslo

2200

1417

Kuřecí maso libové (šunka)

690

76

Kuřecí stehno

1890

130

Sýr (cheddar)

557

365

Vejce (celé)

1916

154

Rýžový olej

33402

1600

Slunečnicový olej

3606

192

Olivový olej

9763

761

Kokosový olej

1800

0

Arašídový olej

31711

0

Mandlový olej

17401

0

Lněný olej

12701

53300

Losos

172

2586

Treska

68

1664

omega-3-tabletky

V prvním jídelníčku jíme kromě vysokého množství nasycených živočišných tuků také nadmíru omega 6 MK. Ve druhém jídelníčku jsme sice snížili množství nasycených MK, ale poměr omega 6 a omega 3 MK se ještě více naklonil ve prospěch omega 6. V moderní stravě je příjem omega 6 velmi jednoduché překročit. Vysoký poměr omega 6 MK nejenom zvyšuje tvorbu zánětlivých procesů v těle, které jsou jednou z příčin mnohých chronických onemocnění, ale také podporují vznik depresí a dalších neurologických onemocnění.

Důležitá je rovnováha

Nechci tvrdit, že nemáme do salátů přidávat rostlinné oleje. Ořechy a semínka vyhodit do koše. Tyto potraviny neobsahují pouze tuky, ale i jiné složky – kvalitní bílkoviny, potřebné minerály, které do zdravých jídelníčků určitě nezastupitelně patří. Nedejme se však oklamat manipulovatelnou reklamou, která tvrdí, že můžeme spořádat celé balení arašídového másla na posezení. A to ještě bez výčitek! Nezapomeňte, omega 3 a 6 jsou jako jin a jang. Dvě části jednoho úžasného celku – lidského těla. Proto musí být ve správné rovnováze.

Komentuj

Komentář